Spektrum sinnestäcke

Flexibelt tyngdtäcke
Många personer med fysiska och/eller psykiska problem upplever sömnbesvär. Det kan vara svårt att somna och de vaknar ofta under natten. Spektrum sinnestäcke förebygger sömnbesvär. Täcket är designat så att det ligger tungt och tätt om personen och avgränsar kroppen, vilket medför ökad kroppsmedvetenhet. För många verkar detta lugnande på muskel- och ledsinnet och ger en enklare insomning. Den omslutande och trygghetsskapande effekten som täcket har ger bättre och lugnare sömn. Spektrum sinnestäcke ger ett lugnande stimuli genom ett fast och förutsägbart tryck på hela kroppen. På samma sätt ger sinnestäcket ett hämmande taktilt stimuli genom en fast och jämn beröring.

Flexibilitet
Spektrum sinnestäcke fås i flera viktklasser fördelat på juniorstorleken, 150 cm, och vuxenstorleken, 200 cm. Täcket består av flera sektioner, vilket gör att det kan anpassas i både vikt och längd utefter behov. Man kan köpa till extra sektioner och extra kulpåsar. De olika sektionerna sätts samman med hjälp av kardborreband och kan därför byggas upp i olika storlekar. Juniorstorleken, 150 cm, består av 3 sektioner och vuxenstorleken, 200 cm, består av 4 sektioner. Varje sektion består av fickor där det sitter utbytbara viktpåsar. Viktpåsarna består av polypropylengranulat. Juniortäcket finns i vikter från 2,5 kg till 7,5 kg. Vuxentäcket finns i vikter från 4,5 kg till 10 kg. Täcket är sytt i ett kraftigt bomullstyg som gör att täcket andas och inte upplevs så varmt. Spektrum sinnestäcke är CE-godkänt som medicinteknisk produkt och är framställt i 100% giftfria material.

 

Användning
Spektrum sinnestäcke kan anpassas utefter personens storlek och ålder. Som tumregel bör täcket väga 10% av brukarens kroppsvikt. Många upplever att ett tyngre täcke ger mer fördelar, vilket gör att man väljer en tyngre modell. Täcket får aldrig bli så tungt att personen inte kan röra sig eller att den påverkar andningen. Täcket skall ej användas utan tillsyn till personer under 2 år eller personer med nedsatt rörlighet i armar och ben.